ei in nest in boom

Breek een eitje

Heb je al een paaseitje versierd of gegeten? Overal is het ei een krachtig symbool voor vruchtbaarheid en een nieuw levensbegin. Het is verbonden met de lente. Want Moeder Aarde laat ons zien dat ze weer vruchtbaar is. Ze is klaar voor een nieuwe levenscyclus.
Het ei is ook symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde. De vogel die uit het ei komt is namelijk in staat straks te vliegen naar grote hoogten. Het breken van het ei is daarmee de ultieme verbeelding van het voorjaar.

Eerst zit het nieuwe leven ruim in het ei. Als het gekoesterd wordt met liefdevolle warmte en bescherming, vormt en groeit het nieuwe leven. Wel wordt het ei daardoor benauwder en krapper. Het moment komt dat de vogel, kwetsbaar en teer, zich door het ei heen breekt. De vogelouders staan klaar om het kuiken bij te staan een volwaardige unieke vogel te worden. Een vogel die zelfstandig kan vliegen.

Zo zijn onze kleine plannetjes vaak ook een soort nieuw levensbegin. Gekoesterd en beschermd laten we het dicht bij ons groeien, tot het moment aanbreekt dat ons plan een eigen leven heeft gekregen. Weliswaar nog kwetsbaar en teer is het te groot geworden om als in een ei, binnen jezelf te blijven. Het wil werkelijkheid worden en vraagt om de eerste prille stappen in de wereld.

Loop jij met plannen rond? Zijn ze al genoeg gegroeid om uit te breken? Hoe koester en bescherm je ze? Zie je al voor je hoe ze grote hoogten kunnen bereiken?