Spiritual bypassing

Spiritueel omzeilen

Steeds vaker zie ik spirituele mensen (ja, ook heksen) de neiging hebben om spirituele praktijken, magie en rituelen, te gebruiken om onopgeloste problemen aan te pakken.
Nou kan dit een krachtig, en ja soms heilig, middel zijn om te helpen een proces te starten, te versterken, te bevestigen, te steunen of om het af te sluiten. Het is in mijn ogen daarom een heel waardevol instrument als het hiervoor ingezet wordt.
Helaas zie ik het regelmatig misbruikt worden om moeilijke zaken te omzeilen, zoals bijvoorbeeld kritische zelfreflectie, het grondig doorwerken van wat er geleerd of verwerkt moet worden, het doorbreken van ondermijnende patronen, of soms zelfs al het aangaan van een goed gesprek.


In het Engels is hier een mooie term voor: ‘spiritual bypassing’.
Spiritualiteit wordt hier als een soort paracetamol ingezet. Het verzacht de pijn, het maakt tijdelijk even beter of geeft een boost. En natuurlijk, soms is paracetamol genoeg om daarna weer verder te kunnen. Maar net als bij paracetamol (dat alleen maar tijdelijk de klachten verhult) kan het gebruiken van spiritualiteit als afleider dienen van de werkelijke problemen, doelen of uitdagingen. Als het probleem niet zo tijdelijk is, groter is, dieper of ernstiger ligt, of steeds weer terugkomt, dan kun je eindeloos naar ‘paracetamol’ blijven grijpen, tot het ineens niet meer werkt of zelfs tegen je werkt.


Spiritualiteit als pijnstiller werkt zelden. Sterker nog, het houdt je alleen maar weg van waar spiritualiteit nou eigenlijk om gaat: de diepere relatie met jezelf (en alle andere manieren waarop je dat kunt omschrijven). Dan zie je dat er rituelen gedaan worden om een ritueel te doen. Dat er krachtvoorwerpen worden gemaakt om ‘er’ mee bezig te zijn. Dat er kaarsjes gebrand worden om er iets aan te doen…etc. Gevolg hiervan is dat je van alles probeert om het op magische wijze te bereiken, maar de magie steeds minder werkt.


Het probleem is dan namelijk dat de patronen, waardoor de problemen ontstaan zijn, niet aangepakt worden. En als daar niet aan gewerkt wordt, zal exact hetzelfde opnieuw weer ontstaan, zelfs na een mogelijk aanvankelijke boost vanwege het magische werk. Het is een teken dat je aan de slag moet. En vaak is daar weinig magisch aan. Dit is hard werken en vaak emotioneel pittig. Het is het onder ogen zien van pijn, schaamte en confrontatie, Het is jezelf een trap onder je kont geven om dingen aan te gaan waar je tegenop ziet. Zoek daar gerust steun bij, want het gaat hier om de zaken waar je het liefst met een boog omheen loopt. Dus praat met die vriendin, je arts of maatschappelijk werker. Ga gerust naar die coach of therapeut. De meesten van hun zullen met alle respect voor jouw spiritualiteit, je kwetsbaarheid en je eigenheid, je begeleiden om je problemen, doelen en uitdagingen aan te pakken.Je zult merken dat juist dit proces je spiritualiteit en je (heksen-)kracht zullen versterken.