zeezicht

Vakantie en heilige dagen…

Juli en augustus zijn de maanden van de zomervakantie. Of je nou op reis gaat of niet, veel mensen hebben een paar weken vrij van wat ze gewoonlijk doen. Het woord vakantie komt van het Latijnse ‘vacantia’ , dat leeg en vrij zijn betekent, maar ook ergens een vrijstelling van hebben.

Het Engelse ‘holidays’ zegt het nog mooier…holy days, heilige dagen. Dagen die gewijd zijn aan spirituele mijlpalen. Dit dateert nog uit de Middeleeuwen, waar specifieke dagen gewijd waren aan christelijke heiligen. Dit betekende dat mensen vrij kregen van hun werk en een excuus hadden om feest te vieren. Als er een langere periode gewijd was, dan kon men een pelgrimsreis maken en zich zo spiritueel ontwikkelen. Maar er waren natuurlijk ook heel wat mensen die zo’n reis gebruikten om gewoon wat meer van de wereld te zien en zich te vermaken.

Nog steeds zijn vrijwel alle vakanties gekoppeld aan gewijde dagen: Kerst, Pasen, Carnaval, etc. Ze zijn duidelijk ontstaan vanuit een traditie, die zelfs vaak een voorchristelijke oorsprong hebben. De zomervakantie lijkt de uitzondering te vormen, omdat hier meer praktische overwegingen bij zijn komen kijken. De hitte kon het gewone werken belemmeren of het werk nam juist enorm toe, zoals op de boerderij. Elke hand was dan nodig, zelfs die van schoolkinderen.

Maar ondanks die praktische redenen, zie je in ons huidige vakantiegedrag nog steeds die oude elementen terug. We gaan graag op reis om de wereld te ontdekken of juist om ons te ontspannen. We zijn zomers naar buiten toe gericht, vieren graag een feestje, sport en spel, of festival met anderen en steken de barbecue of kampvuur aan.

Mensen die van nature wat meer naar binnen gericht zijn, nemen de tijd om bijvoorbeeld meer kennis op te doen, of eindelijk toe te komen aan persoonlijke projecten, of om eens totaal iets anders te gaan doen. Ook de behoefte aan een vorm van een pelgrimsreis is blijven bestaan. De vraag naar spirituele zomervakanties, zoals yoga retraites, krachtplaatsen bezoeken, of groei- en bezinningsweken is de afgelopen jaren enorm toegenomen.

Heb jij lekker zomervakantie? Hoe gebruik jij je “heilige dagen” of je “leegte-tijd”? Wat doe jij het liefst? Geniet ervan en fijne vakantie!

Heb jij zin om deze zomer te gebruiken voor je eigen ontwikkeling?Dan is dit iets voor jou! De hele maand augustus krijg je maar liefst 50 procent korting op een Powertalk bij Crone Walks.

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/cronewalks/photos/a.152848849750566/346554930379956/