Winterse schoonheid

Winterse schoonheid

“Her bones grow old and winters be cold. She wraps Her cloak around her” (Uit het lied: O’ She Will Bring, Alice Di Micele)

Het Jaarwiel is nu net voorbij het Noorden. De lange winter is in gang gezet.Hoewel van nu af aan de dagen weer langer worden, zijn ze nog best kort. De energie van de natuur is teruggetrokken in de donkere Aarde. Zonder de sprankelende lichtjes en versieringen van de feestdagen is alles van franje en warmte ontdaan. Kaal, koud en stil beleven we de eenvoud. Een soberheid die ons terugbrengt naar de basis van ons bestaan.

Dit is het seizoen van onvruchtbaarheid. Het heeft een schoonheid voor degenen die het willen en kunnen zien, maar die is niet makkelijk te ervaren. Die pracht zie je alleen als je oog hebt voor de details, sfeer en momentopnames. Maar het kost menigeen moeite om het te zien. De winter kan namelijk ook mooi zijn zonder sneeuw. Voor wie de discipline heeft uit bed te gaan in de vroege ochtend is er de rijp op de struiken te bewonderen. Voor de uitslapers is er, op heldere dagen in de iets latere morgen en late namiddag, het uurtje met het gouden licht. Je kunt ook genieten van de magische beslotenheid van dichte mist. Of de traktatie van morgenrood voorafgaand aan een regenachtige dag. Voor degenen die meer fysiek ingesteld zijn is er het gewaarworden van een tintelende huid in de kou en het gloeien als je weer binnen gezellig aan de warme chocolademelk zit.

Zonder alle afleiding, ontbloot de winter de structuren, patronen en skelet van het landschap. En ja, ook van het landschap in jezelf. Net als de natuur zijn wij als mens niet altijd kleurrijk en in bloei. We dragen niet voortdurend vruchten. Soms zijn we aangewezen op wat er is en leven we het minimale.Dit seizoen kan je inspireren naar je eigen basis te gaan. Wat is jouw kern? Welke wortels heb jij stevig in de aarde staan? Wat geeft jouw energie als alles van franje ontdaan is? Wat zijn jouw eenvoudige geneugten? Waar val je op terug als er geen afleiding is? Lukt het je te genieten van deze kracht?

Durf je het ook aan te gaan als het wat minder mooi of prettig is? Kun je daar bij stilstaan, er doorheen, het accepteren? Welke patronen komen steeds weer terug? Kun je stevig in je basis staan? Zorg je voor voldoende rust? Heb je vertrouwen op betere tijden?

Kijk maar eens of je van de sobere eenvoud van de winter kan genieten. Ga er op uit zodra het kan. Bekijk eens hoe mooi de structuur van een kale boom is of hoe een beek door het landschap stroomt, verwonder je over het steeds veranderende licht. En als je weer thuis bent, steek een kaarsje aan, drink een warme kop thee, leg dat fijne dekentje op je schoot. Heb het goed!

(Lukt het niet om welke reden dan ook? Denk dan eens aan een coach of therapeut. Ze zijn er om je verder te helpen. Je bent van harte welkom).