Beek Doetinchem

Verbinding met je woonplaats

Elk gebied, bos, strand, dorp en stad heeft zijn eigen energie. Iedere plek voelt anders. Er hebben andere mensen gewoond met verschillende gewoontes, gebeurtenissen en geschiedenis. Maar ook de energie van de grond en de lokale natuur varieert, zelfs als er nooit mensen geleefd hebben.

Deze energie noemden de oude Romeinen: Genius Loci. In de Noorse mythologie zien we het terug als Landvættir. Veel oude samenlevingen, zoals de Kelten, zagen een ziel of geest in alle levende wezens zoals bloemen en bomen, maar ook in het natuurlijke landschap. Rivieren, bronnen, steenformaties, maar ook stad en dorp; allemaal hebben ze lokale spirits.

We reizen soms enorme afstanden om krachtplekken over de hele wereld te bezoeken. Maar zien de spirit van een oude Linde in onze eigen buurt over het hoofd. Je verbinden met de lokale ziel maakt je ’thuisgevoel’ een stuk sterker. Het versterkt je gevoel gegrond te zijn op de plek waar je woont. Zeker als je ergens woont waar je oorspronkelijk niet vandaan komt, kan dit enorm helpen.

Je kunt beginnen met het inventariseren van het landschap en de lokale geschiedenis. Zijn er natuurlijke formaties zoals bos, rivieren, beken, bronnen, oude bomen, heidevelden, etc? In welke windrichting liggen die ten opzichte van waar je woont? Wat zijn de lokale grondsoorten, welke planten en bomen komen er van nature voor? Welke mensgemaakte natuur is er, zoals parken, kanalen, akkers, weides, etc. Wat zijn gewoontes in de architectuur van de bebouwing? Dan is er nog de menselijke geschiedenis in je omgeving; hoe is de lokale samenleving ontstaan en wat hebben zij meegemaakt? Zijn er specifieke gewoontes, normen, waarden, tradities, legendes, sages ? Kun je verbanden zien ?

Je kunt (als het weer mag) folkloristische evenementen bezoeken, lezingen van de historische vereniging of boeken in de bibliotheek vinden. Misschien is er zelfs een lokaal museum!

Als je met die inzichten de natuur en bewoning in je omgeving betreedt, voel dan eens hoe het zich vertaalt in de energie die je waarneemt. De kans is groot dat je een dieper begrip van en verbinding met je lokale omgeving hebt gekregen. Voel eens of je de specifieke energieën of spirits kunt ervaren. Bedank ze! Geef een offertje in de geest van de plaatselijke omgeving. Het opruimen van zwerfvuil als offer is altijd goed. Doe je dit met regelmaat, dan zul je merken dat je een relatie opbouwt en je in dat proces je steeds meer eenheid voelt met de energie van je woonplaats, de ziel en misschien zelfs de spirits.

Hoe verbind jij je met de plek waar je woont?